Loimaan ammatti- ja aikuisopiston koulutilalla toteutetaan pitkäaikaista ja laajaa suorakylvön käytännön koetoimintaa. Suorakylvökoe aloitettiin vuonna 2006 yhteistyössä Koneviesti-lehden kanssa. Kuluvana keväänä 2010 kylvetään viidennen koevuoden ruudut. Koetta on tarkoitus jatkaa vielä ainakin viisi vuotta, jolloin kokonaiskestoksi muodostuisi kymmenen vuotta. Koe on ainutlaatuinen Euroopan, ellei koko maailman laajuisesti.

Koeruutujen koko on 50 aaria, ja kylvö tehdään oikeilla suorakylvökoneilla. Kylväjät ovat maanviljelijöitä ja urakoitsijoita, joten käytännön kokemus on vankkaa. Kukin koeruutu kylvetään aina samalla konemerkillä. Suorakylvökokeessa on mukana 12 eri konemerkkiä: Bertini, Claydon, Great Plains, Horsch, Junkkari, Kongskilde, Krause, Kverneland, Semeato, Tume, VM sekä Väderstad kahdella eri tyyppisellä koneella. Tutkimuslohko on kynnetty viimeksi vuonna 2000, joten se soveltuu erinomaisesti suorakylvökokeen koekentäksi.

Koe järjestetään Loimaan koulutilalla. Käytännön maatilakokoluokan tutkimus on huomionarvoinen osa luonnonvara-alan peruskoulutusta. Tutkimus tuo peltokasvituotannon sekä koneteknologian opintoihin mielenkiintoisen ja arvokkaan lisän. Loimaalla opiskelevilla on mahdollisuus seurata suorakylvötutkimusta läheltä ja näin ollen arvioida ja seurata tutkimusta kasvukauden aikana kylvön valmisteluista aina puintiin ja sadon analysointiin asti. Koulutilan vuokraaja Tuomas Levomäki sekä luonnonvara-alan opettajat ja oppilaat vastaavat monista tutkimuksen käytännön järjestelyistä. Tutkimus tuottaa myös luonnonvara-alan ammattikorkeakouluopiskelijoille useita lopputyön tutkimusaiheita.

Suorakylvökokeen yhteistyökumppanit:

  • Viestilehdet Oy, Koneviesti, päätoimittaja agronomi Uolevi Oristo, agronomi Jussi Knaapi sekä muut asiantuntijatoimittajat
    Suorakylvökoneiden maahantuojat, myyjät ja valmistajat
  • MTK
  • Ravintoraisio Oy
  • Yara Suomi Oy
  • Agronomi Erkki Mäkelä
  • Loimaan ammatti- ja aikuisopiston maatalousalan opettajat ja oppilaat
  • Tutkimuksessa konsultoidaan maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen sekä Helsingin yliopiston tutkijoita.

Lisätietoja:

Tuomas Levomäki

p. 040 586 6915

tuomas.levomaki@pp.inet.fi

Erkki Mäkelä

p. 044 519 6018

erkki.v.makela@gmail.com

Uolevi Oristo

Päätoimittaja Koneviesti

uolevi.oristo@koneviesti.fi

Koeruudut sijaitsevat osoitteessa Joenperäntie 262, 32200 LOIMAA.

Koeruuduilla on päivystys kaikkina näyttelypäivinä kello 15.00 – 19.00.